Nincs több tört WoW közvetítés

A Blizzard elkezdett lecsapni a tört WoW streamerekre, nemcsak youtubon!

Előre senki sem tudhatta, hogy mit fog tenni a Blizzard, de elkezdte a szükséges lépéseket megtenni azok ellen, akik az egyik játékukat, pontosabban a World of Warcraft videojátékot, élő adásban közvetítették. De nem azoknak a csatornáját lőtték le, akik az eredeti szervereken közvetítettek hanem, akik a tört szervereken. Ez nyilván nem volt szép húzás a Blizzard-tól, meglehetett volna oldani konfliktusmentesen is, hogy előre szólnak; “Hogyha ezt csinálod, ez meg ez fog történni veled.” – Sajnálatos módon itt se a tört szerverek üzemeltetőivel szúrtak ki, hanem a youtuber-rel. Akik 90 napos eltiltást kaptak, miszerint eddig nem közvetíthetnek semmit élőben. Holott, akik már nagy nézettséggel rendelkeztek és a nézőivel is, csak így tudott játszani, az nyilván nem fog váltani eredetire, ahol fizetni kell.

Nem mindenkinek van pénze eredetire (ami egyébként havonta 3-4000 HUF), így marad a tört szerver. Ez koránt sem teljesen ingyenes, mivel vannak Pay2win szerverek is, ahol valódi pénzért cserébe, extra funkciókat vehetünk magunknak. 

A kis youtuberek-nek még nincs mitől tartaniuk, amíg más is található a csatornájukon, a tört wow szerverek közvetítéseken kívül. Ezért többen is abbahagyták a tört wow szerverek közvetítését, mint Corpse Grind vagy Szabistik. Ha már a nézőim, és a körülöttünk lévő World of Warcraft személyekről beszélgetünk. Mivel ők már rendelkeznek olyan feliratkozó számmal, hogy a Blizzard simán rájuk szállhat.

Bár még mindig kizártnak tartom, hogy a Blizzard éjjel-nappal keresné a tört wow streamereket, így maximum felkereshették a Youtube fejlesztőit, hogy minden nagyobb feliratkozó számmal rendelkező, tört wow streamernek 90 napos tiltást osszanak ki. Mivel a nagyobb feliratkozó számmal rendelkezőket könnyebb is megtalálni és kiszűrni a bolyból. Másrészt viszont szerintem azért őket “kapták el”, mivel ez nemcsak egy figyelmeztetés lenne mások felé, hanem egy “nyílt hadüzenet” azok felé, akik nem fizetnek a játékért havonta. Személy szerint magam is játszom eredetin és fizetem a játékot, mellette közvetítem is élő adásokban. Elképzelhető, hogy emiatt még nem érte semmilyen atrocitás a csatornámat. Csak rá kell állnom nekem is az eredeti WoW szerverek streamelésére.

Mint a főblokkban is leírtam, hogy “nemcsak youtubon” történnek ezek a támadások a Blizzard felől, hanem Twitchen is fő az elővigyázatosság. Bár a Twitch mindig is streamer barát kedvelő oldal volt és mindig is az lesz. Sajnos a Youtube nem rendelkezik olyan funkciókkal, amelyekkel mondjuk a Twitch igen, melyek a jobb minőség érdekeit szolgálja, de ez csak kis kitérés minden másfelől.

Visszatérve a főtémánkhoz.: Én teljesen megértem a Blizzard-ot, és egyetértek is vele, hogy valamit tenni kell, de meg lehet oldani felnőttek módjára is. Mert ezzel a Blizzard csak azt mutassa ki, mennyire féltékeny is azon fejlesztőkre, akik olyan szervert készítenek, ahol többen játszanak, mint mondjuk egyes eredeti szervereken. Mert vannak ilyenek, nem is egy. Rátéve még egy lapáttal, hogy nem is fizetnek érte, csak felmennek és játszanak. Többnyire ezek VanillaBurning Crusade vagy Wrath of the Lich King kontentet tartalmaznak. Csak az én véleményem ez is, hogy a Lich King kiegészítő volt az utolsó olyan kontent, ami még hasznos és értelmes volt. Cataclysm miatt elkezdtek eltűnni a játékosok. Ezt meg lehet cáfolni, de én már akkor rég játszottam a játékkal és nemcsak emlékezetből, hanem tapasztalatból mondom, amikor megjelent a Cataclysm. Sokkalta kevesebben álltak sorba a játékért és vártak inkább valami akció félére, mintsem már a játék megjelenésekor sorakoztak volna a boltok előtt.

Számomra viszont a Burning Crusade tetszett a legjobban, ott még pvp-re és pve-re is kellett a skill. Figyelni kellett mindig minden állandó kis lépésre is, akár beszélünk a Bossok leöléséről, ahova komoly taktika tudás kellett, nem úgy, mint manapság, hogy oda megyünk 10 fővel és semmi kihívással végig csapjuk az instát. Vagy pvp-n nemcsak 5 képességet, hanem legalább 10-et kell kihasználni, hogy túléljük a battleground-okat vagy arénákat.

Ami most viszont ezt az érzést megint visszaadja, az a Legion kontent. Itt érződik igazán az, hogy a Blizzard megint talpra állt, az előző kontenteket elnézve. Újra visszatérnek a játékosok ebbe a fantasy világba és játszanak. Bár már nem annyira, mint a kezdetekkor, de valamikor még én is sorban állok, hogy bejussak egyes szerverekre.

Hogy mi lesz ezután? – Nos, vagy elkezdenek a tört wow streamerek eredetin játszani, vagy befejezik, amit csináltak eddig. Videót attól függetlenül továbbra is tudnak feltölteni, csak az élő adást lőtték ki náluk 90 napra. Ami lássuk be, elég hosszú idő.

Nem buzdítok senkit arra, hogy eredetin játsszon, csak ha már élő közvetíteni akar egy tört WoW szervert, akkor készüljön fel arra, hogy;

Amit évekig épített fel, azt egy pillanat alatt lerombolhatják.

Igazából ettől fél mindenki és nem magától a Blizzard-tól. Akik akár már 1 órán belül válaszolnak neked, ha játékon belül vagy kívül valamiben segítségre lenne szükséged. A Blizzard húzásától függetlenül még mindig pozitív vélemények irányulnak feléjük. Lássuk be azt is, hogy nem egy sima játékról van szó, hanem egy LEGENDÁS MMORPG-RŐL, mely több, mint 13 éve aktív a piacon.

Zárásképp pedig még annyit fűznék hozzá, hogyha elkészítesz egy filmet, amit moziban szeretnél levetíteni nagy közönség előtt és azt ellopják, majd feltöltik az internetre, hogy mindenki megnézhesse azt teljesen ingyen, szarabb minőségben, akkor te miként fogsz reagálni az esetre? – No, ugye szar érzés. Ez egy hasonlat lett volna a végére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.