Next Day: Survival

2017. július 20-ától próbálhatjuk ki a Next Day: Survival nevezetű túlélős játékot.

A jelenleg korai hozzáférésű játék sok meglepetést tartogat számunkra. Egyáltalán semmi köze nincs a Playerunknown’s Battlegrounds nevezetű játékhoz. Ez annál sokkal több kihívást tartogat és nem elég csupán a stratéga.

A játékkal világszerte játszhatunk. Régiókra vannak felosztva a szerverek. Nyilván az európai és az ázsiai szervereken lesznek a legtöbben. Ha kiválasztottuk a régiót (lenti képen látható), akkor belépünk a főmenübe. Ahol átformálhatjuk a karakterünket, illetve nyithatunk szervereket vagy csatlakozhatunk egyre. Természetesen jelszavas szervereket is létrehozhatunk, ha az ismerőseinkkel akarunk játszani.

Kétféle játékmód létezik. Így a szerverek is, erre a két módra vannak felosztva. A PvE és a PvP. A PvE játékmódban nincs sok tapasztalatom, ott igazából ténylegesen a küldetéseinknek élünk és csapatokban vadászunk. Míg a PvP mód, igazán élvezetes és kihívásokkal teli játékélményt biztosít mindenki számára. Az utóbbi módban is kapunk eleinte küldetéseket, amíg eldöntjük, hogy  melyik frakciókba is szeretnénk tartozni. Ez a későbbiekben már nem változtatható. [Egyetlen egy biztonságos hely van a játékban, ez pedig nem más mint; Point N12.]

2 frakció választható:

 • Civilian (civilek)
 • Looters (banditák)

Míg a civilek a norma társadalmi formákba tartoznak, avagy vannak kötelezettségeik, addig a banditák (a már megszokott DayZ-ből ismerős lehet), inkább a szabadságot választják, ahol szó-szerint azt csinálnak, amit akarnak. A banditáknak alap, hogy civileket, vagy árulókat ölnek. Így juthatnak minél több tárgyhoz. A hullákat kilehet fosztani, de a civilek is ölhetnek banditákat és kifoszthatják őket. Ez így morbidnak hangzik, de alapvetően erről szólnak manapság az ehhez hasonló játékok.

A játékot eléggé valóságosra tervezték; ha szükséges enni-, inni kell, ha sérülünk el kell látni a sebeket, vagy ha fertőzést kapunk, akkor injekciót kell beadnunk vagy kapszulát kell bevennünk. Ezeket mind megtaláljuk az elhagyatott településeken, vagy a katonai bázisokon, esetleg más játékosoktól lopunk.

A játékban tehát lehetünk árulók is, akik ezt a szintet eltudják érni, azoknak végezniük kell legalább 1 az ő frakciójukba tartozó játékossal.

Ha a játékunk során eldöntöttük melyik frakcióba is szeretnénk tartozni, akkor folytathatjuk küldetéseinket vagy magunkra hagyatkozunk és bejárjuk a nyitott világot. Nagyon nagy térképről beszélünk, amely igazából erdős-, hegyes -, dombos területek, elhagyatott falvakkal és területekkel.

Oda kell figyelnünk merre barangolunk mert bárhonnan jöhet támadás ellenünk. Nemcsak a játékosokkal gyűlhetnek meg a bajaink, hanem a természettel is. Fentebb említettem már, hogy fertőzést is kaphatunk, de a játékban vannak farkasaink és medvéink is, amelyek megölhetnek minket.

Ha meghalunk, akkor a frakciónknak megfelelő helyen éledhetünk újra, vagy Point N12-ben, kivéve ha árulók vagyunk.

Ha meghalunk, akkor megint az alap felszerelésekkel kezdhetjük újra a gyűjtögetést. Ha csak valamilyen véletlen folytán megtaláljuk a hullánkat és vissza vesszük a felszereléseinket, bár erre az esély nagyon minimális.

És ha mindezekbe nem elég a veszély, akkor a játékban találhatóak a számítógép által irányított emberek is, akik vagy barátságosak-, vagy barátságtalanok. A barátságosak, akik küldetéseket adnak nekünk frakcióktól eltekintve. A szövetségeseink azok, akik a mi frakcióinkba tartoznak (értsd: civilek vagy banditák). Illetve vannak olyan emberek, akik mindenkinek ellenségeik, azok a katonák (military). A katonákat nem érdekli ki közelíti meg őket fegyverrel vagy anélkül. Parancs nélkül lelőnek téged.

Viszont ha megölsz egy katonát, akkor komolyabb felszereléseket is begyűjthetünk tőlük. Sőt, igazából náluk van minden komolyabb felszerelés is. Főleg az “A65” nevezetű bunker mélyén is. Itt rengeteg fegyverre, lőszerre és elsősegély nyújtó készletekre tehetünk szert. De ezeket mint mondtam, könnyedén el is veszthetjük, ha meghalunk.SZEMÉLYES TAPASZTALAT

Már éppen kezdtem élvezni a játékot, amikor kifogtam a lehető legrosszabb játékosokat, akiket nemcsak ebben a játékban, de más játékokban is utálnak. Azok nem más, mint az oroszok. Konkrétan úgy próbált velem végezni az egyik bandita (én is az voltam), hogy egyes lövésekkel majd megöl, így nem lövik le a számítógép által irányított banditák. Csak, hogy én meg leszek inkább áruló, mintsem ezeket a “játékosoknak” nevezett személyeket eltűrjem. Szóval nem hagytam magam, megöltem őt és végül minden cuccomat elkobozták. Itt egy videó is róla:

Összegezve a játékélmény addig jó, amíg találsz olyan személyeket, akikkel csapatban tudtok mozogni. Aztán megjelennek a debilek és elcseszik a játékodat. Nekem ennyire futotta.

A játékot újra is kezdhetjük nullás szinttől, ha saját magunk indítunk egy játékot, “Single” módban. Itt nincsenek más játékosok. A cél a túlélés. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK

MINIMUM:

  • Op. rendszer: Windows 7, 8, 8.1, 10 (64 bit csak)
  • Processzor: Intel i3 Dual-Core
  • Memória: 6 GB RAM
  • Grafika: 1GB VRAM Shader Model 3.0 vagy nagyobb
  • DirectX: Verzió: 11
  • Hálózat: Széles sávú internetkapcsolat
  • Tárhely: 10 GB szabad hely
  • Hangkártya: DirectX kompatibilis

AJÁNLOTT:

  • Op. rendszer: Windows 7, 8, 8.1, 10 (64 bit csak)
  • Processzor: Intel i5 Quad Core vagy nagyobb / AMD Phenom II X6 vagy nagyobb
  • Memória: 8 GB RAM
  • Grafika: 2GB VRAM Shader Model 3.0 vagy nagyobb
  • DirectX: Verzió: 11
  • Hálózat: Széles sávú internetkapcsolat
  • Tárhely: 10 GB szabad hely
  • Hangkártya: DirectX kompatibilis

ELŐZETES

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.