Company of Heroes

A Company of Heroes egy valós idejű stratégiai játék, amely 2006. szeptember 12-én jelent meg az Egyesült Államokban és szeptember 29-én pedig Európában. 

A játékot a Relic Entertainment fejlesztette és a THQ adta ki Microsoft Windows és OS X operációs rendszerekre.

A Company of Heroes egy második világháborús játék, amely két játszható frakciót tartalmaz (USA & Wehrmacht). A játékosok célja az, hogy elfogják a térkép körül elhelyezkedő stratégiai erőforrás-ágazatokat, amelyeket alapstruktúrák létrehozására, új egységek létrehozására és ellenségeik legyőzésére használhatnak. Az egyjátékos kampányban a játékos két amerikai katonai egységet irányít a normandiai csatában és a francia szövetségesek felszabadításánál.

A Company of Heroes széles körű elismerést kapott, több díjat nyert az év legjobb stratégiai játékaként. A játék sikere, egy 2013-ban kiadott Company of Heroes 2 folytatásához vezetett. 2013 januárjától az egész Heroes sorozat a világon több mint 4 millió példányban került eladásra. 2007-ben két bővítést adtak ki a játék számára, az első az Opposing Fronts et 2007-ben, a második pedig a Tales of Valor címen. 2009-ben indították el a játék, hivatalos internetes verzióját is, ami Company of Heroes Online néven futott. Ez már sajnos megszűnt. Opposing Fronts az első kiegészítő.

Az első kiegészítővel rengeteg újdonság érkezett, többek között két új egység is, az angolok (British) és a németekhez csatlakoznak még az elit egységek is (Panzer Elite). Ezek a frakciók teljesen különböznek az eddigiektől. Míg a briteknek mozgó főhadiszállásuk és kiépített páncéltörő ágyúkat-, ütegeket és árok rendszereket építenek ki, addig a német elit egységek több komolyabb felszerelt egységet tudnak mozgósítani a játék téren.

Így bővült a játék újabb kampányokkal és pályákkal is.

Brit oldalon mit is értünk mozgó főhadiszállásnak?

Csupán annyit, hogy nagyobb teherautóként állnak rendelkezésre a főhadiszállásaink, vagy “épületeink”, amelyekből képezhetünk egységeket. Ha egy teherautó éppen egy a mi elfoglalt nyersanyag-erőforrás közelében áll (területen belül), akkor azt a pontot addig nem tudják az ellenséges csapatok elfoglalni, amíg a teherautó ott áll.

Mivel erősebbek a német elit egységek, mint a Wehrmacht?

Az elit egységek a második világháborúban is komolyabb harceszközökkel rendelkeztek, mint az egyszerű gyalogos katona. Gondolok itt az FG42-esekkel felszerelt katonákra, a Luftwaffe erőire, a páncélosok tigriseire. Itt jönnek az újabb harckocsik; Királytigris, Hetzer (rohamlöveg) vagy a Marder III tank vadász.Tales of Valor a második kiegészítő.

Ebben a kiegészítőben már a régebbi frakcióknál is (USA és Wehrmacht) történtek apróbb változások, minthogy megváltoztak az egységek (többnyire a harckocsiknál) kinézetei. Ez dob a játék hangulatán is. Ugyan is, amikor még létezett az Online része a játéknak, akkor akiknek meg volt már a Tales of Valor, azok kicsivel nagyobb előnnyel futottak neki a csatáknak, mintsem azok, akik a régebbi változatokkal játszottak (példa: Opposing Fronts).

Több új pálya, új kampányok és harcmodor is bekerült a legutolsó kiegészítővel.A Company of Heroes sorozat itt nem ért véget. Ugyan is 2013-ban egy újabb részt adtak ki, Company of Heroes 2 néven. A sorozat első olyan játéka, ahol az oroszok is a színre lépnek. Volt is belőle balhé, mert Oroszországban betiltották a játékot. Miszerint a fejlesztők “eltúlozták” a szovjet kampány módot.

A játék a keleti-frontra irányít minket és itt kezdődhetnek a dramatikus és epikus csaták az oroszok oldalán. Természetesen a játék már azóta rengeteg új kiegészítőt kapott. Többek között az ardennek-i csatát az amerikaik oldalán, a brit kommandósokról és a német elit egységeiről.

A sorozat első olyan játéka, ahol a -40 fokban szó szerint megfagyhatnak a katonák, ha nem juthatnak a tűz közelébe vagy nincsenek védett helyen. Erre különösen oda kell figyelnünk, bármilyen játékmódban is nyomjuk a játékot.

ELŐZETES

 SZEMÉLYES TAPASZTALAT

A Company of Heroes első játékrészei sokkalta jobban tetszenek és a mai napig is inkább LAN-on vagy “Skirmish” módban játszom vele, mintsem a Company of Heroes 2-vel játsszak. Valamiért a Tales of Valor begyűjtésével sokkalta jobb játékélményt tud számomra nyújtani, már csak azért is mert könnyebb a kezelhetősége és hosszabb csatákat is vívhatunk, akár 2 órát is eltudok tölteni egy 2vs2 csatában. Főleg ha “Expert” nehézségi fokozatra rakom az ellenfeleket.

Valahogy az egységeknek is könnyebb parancsot kiadni és nem rohannak csak úgy a tűzvonalba bele. Nem sokat játszottam a Company of Heroes 2-vel és nem is tervezek a közel jövőben sem. Számomra pénz kidobás volt. De talán a közel jövőben majd egyszer vissza telepítem a gépemre és bele vetemedek a keleti-front küzdelmeibe.RENDSZERKÖVETELMÉNYEK

MINIMUM:

  • Operációs rendszer: Windows XP/Vista
  • Processzor: Pentium 4 2.0 GHz / AMD Athlon XP
  • Memória: 512 MB
  • Grafika: 64 MB, Geforce 3
  • Tárhely: 10 GB

AJÁNLOTT:

  • Operációs rendszer: Windows XP/Vista
  • Processzor: Pentium 4 3.0 GHz
  • Memória: 1024 MB
  • Grafika: 256 MB, NVIDIA GeForce 6800
  • Tárhely: 9 GB

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.